Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Paljon on vettä virrannut...

Kun aloitin tämän blogin tavoite oli hankkia omaa kokemusta ennen kuin jatkan kiertovesiviljelystä eli aquaponics-järjestelmistä kertomista. Siispä blogiini ei ole ilmestynyt enempää sisältöä. Tosin aluksi esittämäni linkit kertoivat oleellisen itse järjestelmästä ja ne ovat edelleen ajankohtaisia.

Nyt alkaa olla sen verran kokemusta että voisin jatkaa kokemusten jakamista muillekin kiinnostuneille. Siis kolmas vuosi on nyt meneillään erilaisia kiertovesiviljelyjä, tosin vielä pienessä mittakaavassa. Oman aquaponics-järjestelmän ytimenä on ollut tähän saakka 1000 litran yleisesti saatavissa oleva valkea metallikehikon ympäröimä muovi-allas ja siiihen olen liittänyt sitten kasveja varten eri altaat ja lavat sekä lecasora-pedin biologista puhdistamoa varten. Veden kierrätystä varten on ollut erilaisia pumppuja. Käyttäen kierrätysmateriaaleja kustannukset laitteista ovat olleet muutamassa satasessa.

Ensimmäinen asia joka mieltäni askarrutti voisiko kotimaista ahventa viljellä kuten kirjoahventa muualla maailmassa. Se olisi melkoinen etu täällä, koska poikasmateriaalia on jokaisen suomalaisen saatavilla kaikista lähivesistöistä. Ahven on hyvin arvostettu kalalaji. Se on yksi maukkaimmista kalalajeista. Lisäksi sen hintataso on kaupan hyllyllä huomattavasti korkeampi kuin esim. kuhan tai kirjolohen. Tosin ehkä hintatasoon on vaikuttamassa sen huono ja vaihteleva saatavuus luonnonvesistä.

Nyt voin jo varmuudella sanoa, että kotimainen ahven soveltuu kasvatettavaksi aquaponics eli kiertovesiviljely-järjestelmässä hyvin.  Myös luonnonvesistä pyydetyt pienet ahvenet oppivat ottamaan tarjottua ruokaa ja ne tuottavat siten ravinteita kasveille siinä missä tilapiatkin tai muut maailmalla käytetyt kalalajit. Luonnosta peräisin olevien pienten ahventen kotouttaminen uuteen ympäristöön ja syömään opettaminen vaatii oman lukunsa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti